Gå til indhold

Forretningskultur i Marokko

Da forretningskulturen i Marokko generelt er ret konservativ, anbefaler vi, at virksomheder investerer tid i at udvikle personlige relationer til kommende samarbejdspartnere.

I Marokko bør kontakter altid skabes på højest mulige niveau. Vi anbefaler, at der ved indgåelse af aftaler, skaffes marokkansk advokatbistand. Det kan forventes at betalingsterminen er 30-60 dage.

De officielle sprog i Marokko er standardarabisk og berbisk. Størstedelen af marokkanerne har dog darija (marokkansk arabisk) som deres modersmål. I Marokko er fransk forretningssprog par excellence. Dog vinder engelsk og spansk frem, afhængig af sektoren. Vi anbefaler på ambassaden, at den første henvendelse til eventuelle samarbejdspartnere foretages på fransk. Her bør danskere være opmærksomme på, at formelle tiltaleformer og titler altid bør benyttes indtil en tættere relation opnås.

Danske virksomheder skal være forberedt på at være mere tålmodige ved forretninger i Marokko til sammenligning med Danmark. Som tidligere nævnt, anbefaler vi virksomheder at investere tid i de personlige relationer til nye forretningspartnere. Grunden til dette er, at Marokkanere baserer deres forretninger på tillid og gensidig respekt, hvilket tager tid at opbygge. Ydermere skal danske virksomheder være opmærksomme på, at arbejdsgangen tager længere tid end det normalt ville gøre i Danmark.

Et godt råd til virksomheder, der ønsker at komme ind på det marokkanske marked, er at fokusere på social kapital. Dette er afgørende for at opnå legitimitet og få et godt omdømme i Marokko, hvilket er en klar fordel for nye virksomheder.

De fleste marokkanske virksomheder har åbent mandag-fredag fra kl. 8.30-12 og igen kl. 14.30-18.30. Mange forretninger holder også åbent lørdag formiddag.

Til møder i Marokko er det velset for mænd at bære jakkesæt med slips, mens det for kvinder anbefales at bære skjorter/bluser med trekvart ærmer og nederdele/bukser, der dækker knæene samt lukkede sko.

Det generelle forretningsklima i Vestsahara

Der har været stridigheder vedrørende Vestsahara mellem Marokko og befrielsesbevægelsen Polisario i mere end 40 år. Den danske ambassade, den danske regering samt Folketinget opfordrer derfor danske virksomheder til at udvise forsigtighed ved beskæftigelse i ikke-autonome områder, såsom Vestsahara. Ydermere opfordres det, at virksomhederne sikrer, at deres aktiviteter ikke skader lokalbefolkningen, samt følger FN’s retningslinjer. Virksomheder med aktiviteter i Vestsahara skal være forberedte på offentlig kritik fra interessegrupper, der støtter områdets selvstændighed, foruden øget medieopmærksomhed.

Udenrigsministeriet kan ikke vejlede hvorvidt en virksomheds aktiviteter og investeringer følger FN’s retningslinjer.

kontakt the trade council

Tlf.: +212 (0) 537 665 023
E-mail: [email protected]
The Trade Council kan kontaktes dagligt 9.00-16.00
Følg The Trade Council på LinkedIn: The Trade Council of Denmark in Morocco